Personal tools

Sending requests

From DEENKWiki2

Jump to: navigation, search

CONTENT IS BEING UPLOADED!!

Kérésindítás csak azon már regisztrált felhasználók számára lehetséges, akiknek ügyintéző könyvtára vállalja a felületen olvasói kérések fogadását. Ha még nem regisztrált, kérjük tegye meg ezt az Olvasóknak menüpont Regisztráció (olvasói) almenüpontjában! A regisztráció leírását a Súgó (olvasóknak) Regisztráció menüpontjában találja.

Ha tudja, hogy kérést fog indítani, nem csak tájékozódik az adatbázisban, javasoljuk, hogy még a keresés megkezdése előtt jelentkezzen be a felületen. Így elkerülhető, hogy a már lekeresett dokumentumot újra le kelljen keresnie bejelentkezés után.

Jelentkezzen be az ODR portálra az alábbiak szerint!

File:Olvi bejel.jpg
Bejelentkezés

Az oldal jobb felső sarkában lévő Bejelentkezés gombra kattintva megjelenő Központi beléptető kapun válassza az Olvasói belépést, majd kattintson az OK gombra!

File:Olvi bejel2.jpg
Olvasói belépés az ODR-felületen

Azt, hogy rendben bejelentkezett a felületre, onnan is láthatja, hogy a kezdeti Bejelentkezés helyett a Kijelentkezés felirat, valamint a felhasználóneve jelenik meg az oldal jobb felső sarkában.

File:Olvi bejelentkezes OK.jpg
Bejelentkezés rendben


Kérjük, hogy ha bármilyen kérdése vagy problémája merülne fel a felülettel kapcsolatban, keresse meg ügyintéző könyvtárosát vagy jelezze azt az odrsegitseg@odrportal.hu címen!


FIGYELEM! Amennyiben nem adta meg a regisztráció során, hogy mely könyvtár(ak)ba van beiratkozva, mi lehet az ügyintéző könyvtára, erre az alábbi felirat figyelmezteti a kérés kezdeményezésekor. Ez esetben a feliratban lévő linket követve Profiljában adhatja meg ez(eke)t az Egyéb adatok fülön a Könyvtár és olvasójegyszám hozzáadása résznél. A kérés indítását csak ezután kezdheti meg.

File:Ugyint kvt nincs megadva.jpg
Amíg nincs megadva ügyintéző könyvtár a profilban, nem indítható kérés!

Hasonlóképp, ha a regisztráció során nem jelölte be, hogy Hozzájárul, hogy adatait az ODR kéréskezelés és számlázási műveletek céljára közvetlenül az adatbázisból felhasználhassa, erre az alábbi felirat figyelmezteti a kérés kezdeményezésekor. A feliratban lévő linkre kattintva megadhatja az engedélyt az adatkezelésre, ezután kérést is indíthat.

File:Adatfelhasznalashoz nem jarult hozza.jpg
Amíg nem járul hozzá adatainak felhasználásához a kéréskezelésben, nem indítható kérés!

Az ODR felületén jelenleg kétféle módon lehet olvasói kérést indítani: a MOKKA-ODR katalógusban keresés után, illetve ha ott nem találta meg amit szeretne megkérni, ún. Üres űrlapos kérést tölthet ki, melyben kézzel kell megadnia a szükséges dokumentum adatait. Az alábbiakban olvashat a kérésfeladás menetéről és a felület ehhez kapcsolódó funkcióiról.

Contents

Ha megtalálta a kérendő dokumentumot, azaz a keresett könyvet, tanulmányt tartalmazó kötetet, illetve a cikket tartalmazó folyóiratot a MOKKA-ODR katalógusban

A MOKKA-ODR katalógus több millió dokumentum, azaz könyv, kotta, elektronikus dokumentum, térkép, folyóirat stb. leírását tartalmazza. Az Egyszerű keresés, Összetett keresés, CCL (parancsnyelvi) keresés vagy a Böngészés segítségével megtalált dokumentum leírását a Találati listában a Megnéz oszlopban található Teljes méret ikonra kattintva jelenítheti meg.

File:Olvi talalat megjelenitese.jpg
Találat megjelenítése

A megjelenő leírás fölött látható ODR kérés gombra kattintva kezdeményezheti a kérés indítását. Kérjük, figyelmesen válassza a ki a megkérendő tételt, ügyelve a megfelelő kiadásra, egyéb fontos részletekre!

File:Olvi keres MOKKA ODR megtalalt.jpg
Kérésindítás a MOKKA-ODR katalógusban megtalált tételre

Önnek tehát nem kell megadnia, hogy melyik könyvtárból kérje meg könyvtárosa a dokumentumot, de ha ehhez mégis ragaszkodna (pl. mert előre egyeztette azt a szolgáltatóval), a kéréshez fűzött üzenetben ezt leírhatja.

Az ODR kérés gomb megnyomása után megjelenik a kérést részletező űrlap, melybe már átemelődtek a dokumentum legfontosabb adatai: a szerző(k), cím, megjelenési adatok, azonosítók. A kérésben kiegészítheti az adatokat (pl. feltüntetheti, hogy egy könyv mely tanulmányáról, milyen oldalakról, vagy egy folyóirat mely évi melyik számából, hányadik oldalakról kér másolatot), megadhatja a teljesítés módját, feltételeit.

File:Olvasoi keres urlap atemelve.jpg
A kérés részletes adatai

Ha úgy látja, hogy nem a megfelelő tételt emelte át megkérésre, a böngésző Vissza gombjával visszajuthat a leíráshoz és a Találatok listájához, hogy új tételt válasszon.

Ha a megfelelő tételt választotta, kérjük, egészítse ki a megrendelés adatait! A kérés bal paneljában a Bibliográfiai adatokat találja és a teljesítés feltételeit, módját adhatja meg.

Az ügyintéző könyvtár megadása, valamint a piros csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

 • A Válasszon ügyintéző könyvtárat! felirat melletti kék színű toll ikonra kattintva adhatja meg, hogy az Ön által a regisztrációkor megadott mely ügyintéző könyvtára intézze a megkérést, hol szeretné használni vagy átvenni a megrendelt dokumentumot. A felugró kisebb ablakban a regisztrációkor megadott könyvtárak fognak megjelenni, a megfelelő nevére kattintva lehet azt beemelni a kérésbe.
File:Olvi ugyintezo konyvtar valasztasa.jpg
Ügyintéző könyvtár választása


 • A dokumentum szerzője, címe és egyéb adatai (megjelenési adatok, azonosítók) átemelődtek a katalógusból, azonban ha csak könyvrészletre vagy egy folyóiratcikk másolatára van szüksége, a Dokumentum cím melletti kék toll ikonra kattintva adhatja meg a tanulmány/cikk adatait, illetve ha az átemelt adatokat ellenőrizni szeretné, szintén itt teheti ezt meg. Az esetleges adatbevitelt a Felvitel gombra kattintva végezhetjük el.
File:Olvi keres adatkieg.jpg
Kérés adatainak kiegészítése
 • Válasszuk ki a megrendelt szolgáltatást! Ez lehet Eredeti (ha pl. egy könyvet szeretnénk átkérni), Digitális ha digitális másolatot kérünk, vagy Másolat ha hagyományos fénymásolatot kérünk egy dokumentumból.
 • Nem kötelező, de megadhatjuk a maximális költséget, melyet a kérés teljesítésével kapcsolatban vállalunk, illetve a kérés teljesítésének határidejét (amely időpont előtt és után már nem aktuális a kérésünk). Utóbbi esetében érdemes figyelembe venni, hogy egy belföldi kérés átlagos teljesítési ideje kb. egy-két hét, egy külföldi kérésé pedig 1 hónap is lehet!
 • Beállíthatjuk ha a kérés teljesítésére szolgáltató belföldi lelőhely híján Külföldről is igény tartunk (vállalva az ezzel járó extra költségeket). Ha csak a leírásban szereplő kiadás felel meg igényeinknek, jelöljük be a Csak ezt a kiadást opciót! Az Előjegyzés-t bepipálva tudjuk jelezni, hogy ha jelenleg épp nem hozzáférhető a keresett dokumentum, előjegyzéssel is igényt tartunk rá (az esetleg megadott teljesítési határidőn belül).
 • Az Üzenet rovatban a kérést ügyintéző könyvtárunkban kezelő könyvtárosnak írhatjuk le a kéréssel kapcsolatos megjegyzéseinket (pl. ha megbeszélte előre egy szolgáltató könyvtárral, hogy egy adott dokumentumot tőlük fognak tudni elkérni, vagy ha telefonon kér értesítést mert e-mailen nem lesz elérhető).
 • A kérőlap jobb paneljában a regisztrációkor megadott olvasói adatait látja, valamint itt adhatja meg ha saját vagy cége/tanszéke/intézménye nevére szóló számla kiállítására tart igényt. Ha nem jelöli ezt ezen a ponton, a könyvtár (vagy fenntartója) nevére kerül számla kiállításra fizetésköteles szolgáltatás esetében.
Ha bepipálja Az olvasónak szüksége van-e saját számlára? melletti négyzetet, a felület felkínálja a regisztrációkor megadott számlázási adatokat. A Választás gombra kattintva jelennek meg a kiválasztható számlázási adatok, melyek közül a megfelelőt a Kiválaszt gombbal emelheti be a kérésbe.
File:Olvi szamlazasi adatok valasztasa.jpg
Számlázási adatok kiválasztása
 • Miután minden szükséges rovatot kitöltött, a Mentés gombbal rögzítheti kérését. Ezután a képernyőn megjelenik a kérés visszaigazolása immár az ügyintéző könyvtárnál kapott sorszámmal ellátva.

FIGYELEM! Mentés után a kérés már nem módosítható, nem törölhető! Ha közlendője van a kéréssel kapcsolatban, bármikor fűzhet hozzá üzenetet amennyiben előhívja a kérést a Kéréseim menüpontban, vagy a Kéréseim menüpont Kezdőlapján e-mailt küldhet könyvtárosának.

 • Kérése teljesülésének követéséről alább olvashat.

Ha nem találta meg a kérendő dokumentumot a MOKKA-ODR katalógusban

Előfordulhat, hogy a MOKKA-ODR katalógusban nem találja meg a szükséges dokumentumot. Természetesen ilyen dokumentum megkérésére is megvan a lehetőség: az ún. Üres űrlapos kérésben kézzel megadhatja, vagy a kérésbe más forrásból bemásolhatja a szükséges adatokat.

Új üres űrlapos kérés indításához lépjen be az Olvasóknak menüpont Kéréseim menüpontjába!

File:Ures urlapos1.jpg
Olvasóknak menüpont Kéréseim menüpontja

A megjelenő Kezdőlapon találja az Üres űrlapos kérés indítására szolgáló gombot.

File:Olvi keres ures urlapos.jpg
Új üres űrlapos kérés indítása a Kéréseim menüpont kezdőlapján

Az ilyen kérés indítása abban különbözik a fentebb leírt, MOKKA-ODR-ben megtalált dokumentum megkérésétől, hogy itt a kérőnek kell megadnia a megkérendő dokumentum adatait is.

File:Olvi ures url keres.jpg
Új üres űrlapos kérés


Az ügyintéző könyvtár megadása, valamint a piros csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

 • A Válasszon ügyintéző könyvtárat! felirat melletti kék színű toll ikonra kattintva adhatja meg, hogy az Ön által a regisztrációkor megadott mely ügyintéző könyvtára intézze a megkérést, hol szeretné használni vagy átvenni a megrendelt dokumentumot. A felugró kisebb ablakban a regisztrációkor megadott könyvtárak fognak megjelenni, a megfelelő nevére kattintva lehet azt beemelni a kérésbe.
File:Olvi ugyintezo konyvtar valasztasa.jpg
Ügyintéző könyvtár választása


 • Kötelező megadni a dokumentum szerzőjét/szerzőit valamint címét. Egyéb adatokat (megjelenés, azonosítók) illetve ha csak könyvrészletre vagy egy folyóiratból egy cikk másolatára van szükség, ezek adatait a Dokumentum cím melletti kék toll ikonra kattintva adhatja meg. Az adatbevitelt a Felvitel gombra kattintva végezhetjük el.
File:Olvi ures url adatkieg.jpg
Üres űrlapos kérés adatainak kiegészítése


 • Válasszuk ki a megrendelt szolgáltatást! Ez lehet Eredeti (ha pl. egy könyvet szeretnénk átkérni), Digitális ha digitális másolatot kérünk, vagy Másolat ha hagyományos fénymásolatot kérünk egy dokumentumból.
 • Nem kötelező, de megadhatjuk a maximális költséget, melyet a kérés teljesítésével kapcsolatban vállalunk, illetve a kérés teljesítésének határidejét (amely időpont előtt és után már nem aktuális a kérésünk). Utóbbi esetében érdemes figyelembe venni, hogy egy belföldi kérés átlagos teljesítési ideje kb. egy-két hét, egy külföldi kérésé pedig 1 hónap is lehet!
 • Beállíthatjuk ha a kérés teljesítésére szolgáltató belföldi lelőhely híján Külföldről is igény tartunk (vállalva az ezzel járó extra költségeket). Ha csak a leírásban szereplő kiadás felel meg igényeinknek, jelöljük be a Csak ezt a kiadást opciót! Az Előjegyzés-t bepipálva tudjuk jelezni, hogy ha jelenleg épp nem hozzáférhető a keresett dokumentum, előjegyzéssel is igényt tartunk rá (az esetleg megadott teljesítési határidőn belül).
 • Az Üzenet rovatban a kérést ügyintéző könyvtárunkban kezelő könyvtárosnak írhatjuk le a kéréssel kapcsolatos megjegyzéseinket (pl. ha megbeszélte előre egy szolgáltató könyvtárral, hogy egy adott dokumentumot tőlük fognak tudni elkérni, vagy ha telefonon kér értesítést mert e-mailen nem lesz elérhető).
 • A kérőlap jobb paneljában a regisztrációkor megadott olvasói adatait látja, valamint itt adhatja meg ha saját vagy cége/tanszéke/intézménye nevére szóló számla kiállítására tart igényt. Ha nem jelöli ezt ezen a ponton, a könyvtár (vagy fenntartója) nevére kerül számla kiállításra fizetésköteles szolgáltatás esetében.
Ha bepipálja Az olvasónak szüksége van-e saját számlára? melletti négyzetet, a felület felkínálja a regisztrációkor megadott számlázási adatokat. A Választás gombra kattintva jelennek meg a kiválasztható számlázási adatok, melyek közül a megfelelőt a Kiválaszt gombbal emelheti be a kérésbe.
File:Olvi szamlazasi adatok valasztasa.jpg
Számlázási adatok kiválasztása
 • Miután minden szükséges rovatot kitöltött, a Mentés gombbal rögzítheti kérését. Ezután a képernyőn megjelenik a kérés visszaigazolása immár az ügyintéző könyvtárnál kapott sorszámmal ellátva.


FIGYELEM! Mentés után a kérés már nem módosítható, nem törölhető! Ha közlendője van a kéréssel kapcsolatban, bármikor fűzhet hozzá üzenetet amennyiben előhívja a kérést a Kéréseim menüpontban, vagy a Kéréseim menüpont Kezdőlapján e-mailt küldhet könyvtárosának.

 • Kérése teljesülésének követéséről alább olvashat.

Hogyan lehet egy kérés teljesülését követni?

Bármikor beléphet az ODR portálra és az Olvasóknak menüpont Kéréseim menüpontjában a Kezdőlapon áttekintheti aktuális kérései státuszát.

File:Olvi kereseim Kezdolap2.jpg
Kéréseim menüpont Kezdőlapja

Státusz és Ügyintéző könyvtár szerinti csoportosításban jelennek meg itt a kérések, egy-egy konkrét kérésre annak ODR kérésazonosítója, illetve a kért dokumentum szerzője és címe szerint is rákereshet a Keresés rovatban.

A keresés eredményeképpen kapott Találatok listájában az egyes kéréseknél a Részletek gomb megnyomásával hívhatók be az adott kérés részletei.

Ezen kívül automatikus értesítést kap regisztrációkor megadott e-mailcímére kérése állapotának változásairól, pl. ha ügyintéző könyvtára megkérte azt a lelőhelyről vagy ha megérkezett a kért dokumentum.

E-mailes értesítést küld a rendszer akkor is ha kérésével kapcsolatban a felületen üzenete érkezett. Ezeket az üzeneteket az e-mailben is olvashatja, valamint a Kéréseim menüpont Kezdőlapján, annak tetején megjelenő piros sávban kiemelve találja meg.

File:Olvi uzenet nem olvasott kezdolapon2.jpg
Olvasatlan üzenet megtekintése

Előhívhatja a sávból az olvasatlan üzeneteit (listában megjelenítve, majd a lista egyes elemeire kattintva megnyílik az üzenetet tartalmazó kérés), illetve az ilyen üzenete(ke)t tartalmazó kérés(eke)t. A kérésben az Üzenetek panelben lévő kék tollra kattintva hívhatjuk elő az üzenet szövegét.

File:Beerkezett uzenet.jpg
Beérkezett üzenet megtekintése

Hogyan léphet kapcsolatba a felületen ügyintéző könyvtárával?

Egy adott kéréssel kapcsolatban magában a kérésben írhat, illetve beérkezett üzenetre a kérésben válaszolhat is könyvtárosának Új üzenet indításával.

File:Olvi uj uzenet kuldese-kvtosnak.jpg
Új üzenet küldése a kérésből

Ha pedig nem egy konkrét kéréssel kapcsolatban van közlendője, e-mailt küldhet a felületről az ügyintéző könyvtárába könyvtárosának az Olvasóknak menüpontban a Kéréseim-en belül a Kezdőlap jobb alsó részében az E-mail a könyvtárosnak blokkban.

File:Email kvtosnak123.jpg
E-mail a könyvtárosnak blokk a Kezdőlap jobb alsó sarkában

A legördíthető választékból jelölje ki, hogy mely könyvtárnak szánja e-mailjét!

File:Email kvtosnak22.jpg
Címzett könyvtár kiválasztása

Adja meg a tárgyat, az e-mail szövegét, majd az E-mail elküldése gomb megnyomásával küldje el e-mailjét! Könyvtárosa a könyvtárközi kölcsönzés ügyintézésére használt, általa a rendszerben megadott e-mailcímre (ODR-e-mail) kapja meg az e-mailt.

File:Email kvtosnak3.jpg
E-mail elküldése a könyvtárosnak

Kérjük, hogy ha bármilyen kérdése vagy problémája merülne fel a felülettel kapcsolatban, keresse meg ügyintéző könyvtárosát vagy jelezze azt az odrsegitseg@odrportal.hu címen!